Ο ουρανός του μήνα

Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Οι κοινές σημαντικές στιγμές στην πορεία των αστρονομικών συλλόγων και εταιρειών της χώρας, αλλά και των μεμονωμένων ερασιτεχνών αστρονόμων είναι δύο: Τα Πανελλήνια Συνέδρια Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και οι καλοκαιρινές εξορμήσεις. Και οι δύο κατηγορίες διοργανώσεων αποτελούν τόπο συνάντησης, γνωριμίας, ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και τεχνικών παρατήρησης και φωτογράφησης. Κι αν στις εξορμήσεις δίνεται απλόχερα η ευκαιρία αλληλεπίδρασης με άστρο-φίλους, αλλά και η επαφή με ειδικό ή μη εξοπλισμό, στα συνέδρια δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής γνώσεων που σχετίζονται με το αποτέλεσμα των παρατηρήσεων και των ερευνών των ερασιτεχνών αστρονόμων, μέσα σε ένα πλαίσιο εκλαΐκευσης και διάδοσης της επιστήμης της αστρονομίας στο ευρύ κοινό.

Τα Πανελλήνια Συνέδρια Ερασιτεχνικής Αστρονομίας διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια. Ξεκίνησαν το έτος 1999 από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου με σκοπό τη συνεύρεση των ερασιτεχνών αστρονόμων και την πρόοδο της αστρονομίας στην Ελλάδα. Για το έτος 2017, το 10ο κατά σειρά Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας έχει ανατεθεί ως διοργάνωση στην Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας. Το συνέδριο θα διοργανωθεί στην πόλη της Κέρκυρας, στο νησί που γέννησε την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα το μακρινό 1927, από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2017.

Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο θα αρχίσει την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου το απόγευμα και θα συνεχιστεί έως και το μεσημέρι της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2017. Στο πρόγραμμά του σχεδιάζεται να ενταχθεί ένα σύνολο προ-συνεδριακών εκδρομών και δραστηριοτήτων, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας (οδός Καποδιστρίου 1, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πλατείας Σπιανάδας). Η αίθουσα αυτή έχει χωρητικότητα 330 ατόμων και είναι εξοπλισμένη με σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό, παρέχοντας παράλληλα και δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου ενδεικτικά θα περιλαμβάνει: ομιλίες προσκεκλημένων ομιλητών, εισηγήσεις / ειδικές παρουσιάσεις (αφίσα, έκθεση, κατασκευές) που θα έχουν κριθεί θετικά από την Επιστημονική Επιτροπή, πρακτικά θεματικά εργαστήρια (workshops), παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας, καθώς και αστρονομικές παρατηρήσεις. Η (ενδεικτική) θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων και σχετίζονται με:

  • Θεωρητικές / βιβλιογραφικές μελέτες με αντικείμενο την αστρονομία, την αστροφυσική ή συναφή επιστημονικά πεδία
  • Παρατηρήσεις και καταγραφές
  • Λήψη ή/και επεξεργασία αριθμητικών και όχι μόνο δεδομένων
  • Ερασιτεχνικό εξοπλισμό, χρήση, μετατροπή / προσαρμογή και ιδιοκατασκευές
  • Χρήση και ανάπτυξη αστρονομικού λογισμικού
  • Αστροφωτογράφηση
  • Τεχνικές λήψης και επεξεργασίας εικόνας
  • Αφιέρωμα σε πρόσωπα γεγονότα ή εξορμήσεις.
  • Διάδοση της επιστήμης της αστρονομίας
  • Αστρονομία και εκπαίδευση

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του: http://www.astrosynedrio-2017.gr