Ο ουρανός του μήνα

Ο ουρανός του μήνα

Ομάδα παρατήρησης
επιμέλεια: Θανάσης Παπαδημητρίου

Τον Μάιο έχουν δύσει σχεδόν όλοι οι χειμερινοί αστερισμοί και τώρα πια μεσουρανούν οι αστερισμοί που δε βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις σπείρες του γαλαξία μας.

Τον Μάιο η πιο σημαντική βροχή μετεωριτών είναι η «Ήτα Υδροχοϊδες» και προκαλούνται επειδή η Γη περνάει μέσα από το μετεορικό υλικό που άφησε στο πέρασμά του ο κομήτης του Χάλεϊ.

Πανσέληνο θα έχουμε στις 23 Μαΐου.

Πανσέληνος 23 Μαΐου - «Το φεγγάρι των λουλουδιών»

Πολλοί πολιτισμοί αναφέρονται στην πανσέληνο του Μαΐου ως «Το φεγγάρι των λουλουδιών» χάρη στην άφθονη ανθοφορία που εμφανίζεται την άνοιξη.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Μαΐου είναι: «Το φεγγάρι του λαγού», «Το φεγγάρι που φυτεύει καλαμπόκι» και «Το φεγγάρι του γάλακτος».

Πλανήτες

Οι μόνοι πλανήτες που θα είναι ορατοί τον Μήνα Μάιο είναι ο Κρόνος και ο Άρης . Μπορείτε να τους θαυμάσετε 2-3 ώρες πριν την ανατολή του Ήλιου. Με μικρά τηλεσκόπια διακρίνεται το δαχτυλίδι του Κρόνου.

Βροχή Μετεωριτών - Ήτα Υδροχοϊδες

Οι «Ήτα Υδροχοϊδες» προκαλούνται επειδή η Γη περνάει μέσα από το μετεορικό υλικό που άφησε στο πέρασμά του ο κομήτης του Χάλεϊ.  Οι καλύτερες περίοδοι για παρατήρηση θα είναι οι 2-3 ώρες πριν το ξημέρωμα της 5ης και της 6ης Μαΐου. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και συγκεκριμένα στο αστέρι Eta Aquarii, εξ ου και η ονομασία τους. Αναμένεται ρυθμός 20-50 μετεώρων ανά ώρα.

Αστερισμοί

Ο Λέοντας, ο Βοώτης, η Κόμη της Βερενίκης, ο Ηρακλής είναι μερικοί από τους εαρινούς αστερισμούς που κυριαρχούν στον έναστρο ουρανό. Στην Κόμη της Βερενίκης βρίσκεται και ο γαλαξιακός πόλος δηλαδή η προέκταση του άξονα του γαλαξία μας ο οποίος περιστρέφεται γύρω από αυτόν. Με ένα ζευγάρι κυάλια μπορείτε να θαυμάσετε το υπέροχο σφαιρωτό σμήνος Μ13 στον Ηρακλή, το σφαιρωτό σμήνος Μ3 στον Βοώτη, τον τριπλό αστέρα Mizar στην Μεγάλη Αρκτο. Με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο μπορείτε να θαυμάσετε πλήθος γαλαξιών, όπως ο γαλαξίας Whirlpool M51 στους Θηρευτικούς Κύνες, η τριπλέτα γαλαξιών Leo Triplet στον Λέοντα.

Σύνοδος Κρόνου και Σελήνης

Η 31η Μαΐου φέρνει νωρίς το πρωί το ζευγάρωμα Σελήνης και Κρόνου. Ο Κρόνος θα απέχει 3 μοίρες μακριά από τη Σελήνη που φθίνει! Θα είναι ένα ξεχωριστό θέαμα.

Κομήτες - 12P/Pons–Brooks

Ο κομήτης 12P/Pons–Brooks χάνεται στον δυτικό ουρανό μιας κι έχει περάσει πια απ’ το περιήλιό του.

Ο συγκεκριμένος κομήτης έχει περίοδο 71 ετών κι αποτελεί έναν από τους φωτεινότερους περιοδικούς κομήτες.