Ηλιοστάσιο
Το Θερινό Ηλιοστάσιο συμβαίνει στις 21 Ιουνίου στις 05:40 και σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού. Το βόρειο ημισφαίριο έχει τη μέγιστη κλίση του προς τον Ήλιο.
Ομάδα παρατήρησης
επιμέλεια: Θανάσης Παπαδημητρίου
Τον Ιούνιο έχουμε Θερινό Ηλιοστάσιο και ο Ήλιος φτάνει στην υψηλότερη θέση του στον ουρανό. Επίσης στις 11 Ιουνίου η πανσέληνος έχει την ονομασία «Το φεγγάρι της φράουλας». Οι πιο σημαντικές βροχές διαττόντων είναι οι Αριετίδες και οι Βοωτίδες.
Στον ανατολικό ουρανό εμφανίζεται ο τεράστιος σχηματισμός του Θερινού Τρίγωνου που περιλαμβάνει τρία πολύ φωτεινά αστέρια του Β. Ημισφαιρίου, τον Ντενεμπ, τον Βέγα και τον Αλτάιρ.
Το Θερινό Ηλιοστάσιο συμβαίνει στις 21 Ιουνίου στις 05:40 και σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού. Το βόρειο ημισφαίριο έχει τη μέγιστη κλίση του προς τον Ήλιο.
Οι Αριετίδες είναι μια βροχή μετεώρων που διαρκεί από τις 22 Μαΐου έως τις 2 Ιουλίου κάθε έτους και κορυφώνεται στις 7 Ιουνίου. Το όνομά τους προέρχεται από τον αστερισμό του Κριού (Aries) που αποτελεί και το ακτινοβόλο τους σημείο.
Οι Βοωτίδες είναι μια βροχή μετεωριτών που το ακτινοβόλο τους σημείο είναι ο αστερισμός του Βοώτη. Εμφανίζεται κάθε χρόνο μεταξύ 22 Ιουνίου και 2 Ιουλίου και κορυφώνεται γύρω στις 27 Ιουνίου. Συμβαίνει όταν η Γη διασχίζει την τροχιά του κομήτη Pons-Winnecke, ενός κομήτη μικρής περιόδου που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.
Ο Ερμής είναι ορατός στον βορειοδυτικό βραδινό ουρανό μετά τη δύση του Ήλίου. Φτάνει στο υψηλότερο υψόμετρο στον βραδινό ουρανό τον Ιούνιο. Η Αφροδίτη καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, λάμπει στον ανατολικό πρωινό ουρανό και ο Άρης λάμπει στον βραδινό ουρανό, χαμηλά στα δυτικά. Ο Κρόνος ανατέλλει στον ανατολικό πρωινό ουρανό, λίγο πριν την αυγή, αλλά παραμένει πολύ χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα για λιγότερο από μία ώρα. Ο Δίας βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο και δεν είναι ορατός.
Πανσέληνο θα έχουμε στις 11 Ιουνίου και η Νέα Σελήνη εμφανίζεται στις 25 Ιουνίου. Βγάλτε τις φράουλες και την κρέμα! Ναι, το φεγγάρι του Ιουνίου ονομάζεται παραδοσιακά «Φεγγάρι της Φράουλας». Αυτό το όνομα έχει χρησιμοποιηθεί από φυλές ιθαγενών Algonquian της Αμερικής που ζουν στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από τους λαούς Dakota και Lakota για να σηματοδοτήσουν την ωρίμανση των φραουλών που τον Ιούνιο είναι έτοιμες για συγκομιδή.
Στις 1/6 και στις 31/6 η Σελήνη προσεγγίζει τον Άρη. Επίσης στις 19 Ιουνίου η Σελήνη πλησιάζει τον Κρόνο.
Τον Ιούνιο, οι παρατηρητές στο Βόρειο Ημισφαίριο μπορούν να εντοπίσουν φωτεινούς αστερισμούς όπως ο Σκορπιός και ο Οφιούχος να ανατέλλουν στα νοτιοανατολικά αργά το βράδυ. Ο Ζυγός, η Παρθένος και ο Λέων παραμένουν επίσης εμφανείς στον νότιο ουρανό μετά τη δύση του ηλίου.
Οι αστερισμοί όπως ο Κόρακας, ο Κρατήρας και η Κόμη της Βερενίκης είναι καλύτερα ορατοί νωρίς το βράδυ. Το κόσμημα του βόρειου καλοκαιριού, ο Κύκνος, βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για παρατήρηση. Στην Παρθένο βλέπουμε με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο το κοντινότερο σμήνος γαλαξιών (Virgo Cluster) που περιέχει πάνω από 2.000 γαλαξίες και απέχει 70 εκατομμυρια έτη φωτός από εμάς.