Ο ουρανός του μήνα

Ιστορικό

Ίδρυση

Στις 13 Φεβρουαρίου 1927 ιδρύθηκε η «Αστρονομική Εταιρεία της Ελλάδος» εν Κερκύρα μοναδική στην Ελλάδα, με πλούσια πολιτιστική και επιστημονική δράση. Αριθμούσε περί τα 800 μέλη απ’ όλο τον κόσμο. Διέθετε Αστεροσκοπείο με δύο τηλεσκόπια, μετεωρολογικό κλωβό και φασματοσκόπιο. Εξέδιδε από το 1927 το περιοδικό «Ουρανία» (από το όνομα της προστάτιδας Μούσας της Αστρονομίας) στα Ελληνικά-Γαλλικά και ενίοτε Γερμανικά και Αγγλικά. Το έργο της Εταιρείας αναγνωρίστηκε επίσημα από την Πολιτεία με την βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών το 1932. Το έργο των μελών της αναγνωρίστηκε και διεθνώς, αφού ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομα του ιδρυτή της Felix LAMECH και δύο κρατήρες, ένας στον Άρη και ένας στη Σελήνη, το όνομα του Κερκυραίου αστρονόμου Ιωάννη Φωκά. Η επαναδραστηριοποίηση της Εταιρείας έγινε το 1996. Σήμερα, η εταιρεία αναπτύσσει επιστημονική, εκπαιδευτική, εκλαϊκευτική και πολιτιστική δράση.

Στόχος

Η Εταιρεία επιτελεί ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό έργο, μέσω τακτικών παρατηρήσεων του ουρανού με τηλεσκόπια, για το κοινό και για ερευνητικούς σκοπούς, εβδομαδιαίων διαλέξεων για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης γενικότερα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των βαθμίδων και πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Δράσεις

Το 2007 συμμετείχε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, δημιουργώντας μια δανειστική βιβλιοθήκη 500 περίπου τίτλων με επιστημονικά και αστρονομικά βιβλία, καθώς και 600 περίπου DVD επιστημονικού περιεχομένου.

Παράλληλα εφάρμοσε πιλοτικά το πρόγραμμα Sci.Art (science and art) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με θέμα την καλλιτεχνική αστροφωτογραφία.

Συμετείχε σε διεθνή και Ελληνικά ερασιτεχνικά αστρονομικά συνέδρια.

Συμμετέχει με την ομάδα αστροπαρατήρησης και αστροφωτογραφίας σε παρατηρήσεις, σε συνεργασία με άλλους αστρονομικούς συλλόγους και εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Έχει ανακοινώσεις σε παγκόσμιους ερευνητικούς οργανισμούς ενω φωτογραφίες της έχουν αναρτηθεί και βραβευθεί σε Ελληνικά και διεθνή αστρονομικά περιοδικά και ιστοσελίδες.

Συνεργάζεται σε Παγκόσμιες και Πανελλήνιες δράσεις στο πρόγραμμα για τη φωτορρύπανση και το περιβάλλον.

Όλες οι εκδηλώσεις της είναι δωρεάν για το κοινό.