Κέρκυρα: 23oC / 88%
βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
Ο ουρανός του μήνα

Ο ουρανός του μήνα

Ομάδα παρατήρησης
επιμέλεια: Θανάσης Παπαδημητρίου

Ο Αύγουστος φέρνει ουράνιες εκπλήξεις! Αναζητήστε το θερινό τρίγωνο που μεσουρανεί. Η αυγουστιάτικη πανσέληνος πάντα υπόσχεται συγκινήσεις. Απολαύστε την πιο θεαματική βροχή διαττόντων, τους Περσείδες. Παρατηρήστε το κρυφτούλι του Κρόνου με τη Σελήνη και την στενή σύνοδο του Άρη με τον Δία στον αστερισμό του Ταύρου.

Ο νυχτερινός ουρανός αυτού του μήνα είναι γεμάτος με αξέχαστα αξιοθέατα.

Πηγή φωτογραφίας: Astrovox | Περσείδες 2019, Ασπρόκαβος, Κέρκυρα
Βροχή Διαττόντων

Στις 12-13 Αυγούστου θα έχουμε την κορύφωση της βροχής Περσείδων, της πιο θεαματικής βροχής διαττόντων. Κάθε μέσα Αυγούστου, η Γη ταξιδεύει μέσα από το νέφος μετεωρικής σκόνης που αποβάλλει ο κομήτης Swift-Tuttle, δημιουργώντας μια βροχή από πεφταστέρια στον ουρανό, καθώς μικροί μετεωρίτες καίγονται στην ατμόσφαιρα. Το φεγγάρι θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, δημιουργώντας εξαιρετικές συνθήκες παρατήρησης μιας και θα υπάρχει σκοτεινός ουρανός. Αυτή η βροχή μπορεί να παράγει έως και 60 διάττοντες αστέρες την ώρα ή αλλιώς 1 διάττοντας ανά λεπτό. Βρείτε μια περιοχή χωρίς φωτορρύπανση, αναπαυθείτε σε μια ξαπλώστρα ή ψάθα και απολαύστε το φαινόμενο.

Πανσέληνος 19 Αυγούστου - «Πανσέληνος του Οξύρυγχου»

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι έχει εμπνεύσει ποιητές και ερωτευμένους ωστόσο δεν είναι πάντα το μεγαλύτερο του έτους. Το μέγεθος της σελήνης εξαρτάται από το πόσο μακρια ή κοντά βρίσκεται από τη γη. Το κοντινότερο σημείο λέγεται περίγειο. Στις 19 Αυγούστου θα έχουμε πανσέληνο. Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι γνωστή και ως Πανσέληνος του Οξύρυγχου όπως την ονόμασαν οι αλιευτικές φυλές της Βόρειας Αμερικής.

Νέα Σελήνη θα έχουμε στις 4 Αυγούστου.

Πλανήτες

Ο Ερμής και η Αφροδίτη βρίσκονται πολύ κοντά στον Ήλιο και είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη ηθέασή τους. Στην αρχή του μήνα ο Άρης ξεκινά «να διαγωνίζεται» με τον Δία. Ο Αρης προηγείται στον νυχτερινό ουρανό αλλά κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, ο Δίας θα φαίνεται να πλησιάζει πιο κοντά στον Άρη. Ο Δίας καταφέρνει να προσπεράσει τον Άρη μέσα στα κέρατα του αστερισμού του Ταύρου δημιουργώντας μια υπέροχη σύνοδο.

Θαυμάστε αυτή την υπέροχη προσέγγιση των δύο πλανητών που θα απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από μισή μοιρα. Το φαινόμενο θα είναι ορατό τις πρώτες πρωινές ώρες στις 14 Αυγούστου. Μια σπάνια σεληνιακή απόκρυψη του Κρόνου μπορεί να δει κανείς στον πρωινό ουρανό στις 21 Αυγούστου. Ο Κρόνος θα κρυφτεί πίσω απ τη Σελήνη στις 6:45 π.μ. Η επανεμφάνισή του θα γίνει μετά από 45 περίπου λεπτά.

Αστερισμοί

Το καλοκαιρινό τρίγωνο εξακολουθεί να λάμπει ψηλά στον βραδινό ουρανό!

Προς τον νότο επίσης συνεχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ο αστερισμός του Σκορπιού και του Τοξότη. Κοιτώντας ανατολικά εμφανίζονται οι αστερισμοί της Κασσιώπης της Ανδρομέδας και του Πήγασου, ενώ στον δυτικό ουρανό δύουν σιγά σιγά ο αστερισμός της Παρθένου και του Λέοντα. Με ένα μικρό τηλεσκόπιο αναζητήστε το πανέμορφο Σμήνος της Αγριόπαπιας Μ11 στον αστερισμό της Ασπίδας και λίγο παρακάτω θαυμάστε το Νεφέλωμα του Αετού Μ16 και το Νεφέλωμα του Κύκνου Μ17.